Interviu Digi24 – 100 de ani de viitor

Arta este in multe cazuri o manifestare elitista. Cum putem face arta mai accesibilă pentru români?

As dori sa va raspund cu o alta intrebare, pentru că totul pornește de la felul in care punem problema, la cum ne raportam si cum incercam sa gasim solutii. – ce este arta?

De fapt arta exista in fiecare moment al vietii noastre, in fiecare zi, in fiecare ora.

Eu cred ca arta este hrana, hrana pentru sufletul oamenilor. Este mijlocul prin care putem deveni fericiti. Si mai cred ca foarte multi dintre noi nu am descoperit inca acest lucru. De fapt arta exista in fiecare moment al vietii noastre, in fiecare zi, in fiecare ora. Desigur, găsim artă in salile de spectacol, in galeriile de arta, în muzee sau biblioteci. Dar eu mă întâlnesc cu ea si pe strada…la fiecare pas. Este vorba de locuri cu o anume insemnătate, de clădiri frumoase, de o mâncare bine gătităși foarte frumos prezentată pe o farfurie, chiar de straturile de flori aranjate cu pasiune și cu simț estetic. Ei bine, daca un lucru din jurul nostru, atunci cand trecem pe langa el, ne aduce un zambet, ne creeaza o emoție, inseamna ca, macar pentru o secunda, ne face fericiti. In felul acesta, eu inteleg ca atat un actor, un solist, o balerina, un pictor, o pianista, dar si o cladire, un colt de parc sau o prajitura, pot reprezenta forme de artă. Forme de artă accesibile tuturor. Și apoi, astazi un pachet de țigări este uneori mai scump decat un bilet la teatru sau la filarmonica, la un muzeu sau la o galerie de artă. Toate cele despre care am vorbit reprezinta forme dearta.

Accesul la artă? Salile de spectacol sunt arhipline, la fel si spatiile publice in care se organizeaza evenimente culturale. Eu sunt foarte aproape de un exemplu drag, OCC, unde anual au acces la evenimentele instituției, 110.000 de copii și parinti. Nu este aceasta o forma de arta? Nu este accesibilă? Ba din contra: reprezintă cel mai complex gen al artelor spectacolului, unde toate meseriile acestui domeniu trebuie se intalnesc. Avem corp de balet, orchestra, solisti, cor, actori, scenografie, regie…

Exista totusi o problema: nu constientizam aceasta nevoie, rolul artei in educatie și in viata de zi cu zi. Ne orpim să mai cautam drumul catre fericire si buna-stare, care poate fii deschis atat de usor prin arta.

Si atunci va raspund că arta nu este neaparat o manifestare elitista, iar accesul la ea ni-l da propria persoana, atunci cand constientizam ca prin ea, drumul spre fericire este mult mai scurt.

Unde ar trebui investit pentru a dezvolta arta şi cultura din RO?

Ca sa isi produca efectele absolut benefice, artei îi trebuie consumatori. Pentru a intra in circulatie, are nevoie de consumatori. Iar acestia trebuie sa fie multi. Dar nevoia de consum apare unde exista o educatie inca din famillie și școala. Acum cred ca deduceti raspunsul meu: cea mai impotanta investitie pe care o putem face in sensul acesta este in educatie. Devreme ce copiii vor constientiza nevoia de arta, atunci cand acestia vor invata cum sa ia contact cu ea si mai ales cum sa se bucure de prezenta ei in viata noastra, atunci putem spune cu certitudine ca investitia in educatie este solutia salvatoare. Si atunci o sa putem vorbi de un numar consistent de consumatori, si deci, de o alta societate, de o alta lume. Mai buna, mai frumoasa, mai fericita!

Tu cum vezi viitorul cultural al României?

Sunt optimista. Știu că suntem pe calea ce buna. Si am doua exemple în care sunt implicată și ale căror rezultate sustin ceea ce cred: Opera Comica pentru Copii si Corul Madrigal – Programul Cantus Mundi. Va imaginati ca anual trec pragul Operei Comice pentru Copii mai bine de

110.000 de copii și că peste 600 participă în mod regulat la cursurile de balet, streetdance, artă medievală, actorie, oratorie? Cum altfel poate fii educatia culturala mai practica, decat prin participare si practicare. Dacă veniți la OCC ve-ți simți că Bucuterștiul copiilor de astăzi este mult mai frumos, mai vesel și mai responsabil decât a celor de pe stradă, care cu greu zâmbesc, cu greu se bucură.. Care nu au descoperit calea spre cultură. Ori vectorul viitorului sunt copiii de azi.

Pe de alta parte, am bucuria de a lucra si in echipa vizionara a corului Madrigal, care prin Programul Național Cantus Mundi a reusit sa uneasca, în toată România, peste 30.000 de copii in peste 800 de coruri. Acestia repeta saptamanal, iar respectul pe care il dezvolta pentru arta, este exponential și mai mult decat benefic. Este viitorul public al instituțiilor de spectacol și, probabil, mare parte din ei, bază de selecție pentru viitorii artiști. Și asta nu e tot. În câțiva ani, 250.000 de copii din 4100 de coruri vor fi implicați în acest program.

Vedeți, în ambele cazuri este vorba de copii. Ori dacă aceștia au un contact atât de strâns cu arta, nu am cum să nu fiu optimistă atunci când mă gândesc la viitorul acestei țări.

Arta dezvolta creativitatea si a fost tot timpul un instrument important in educatie. Care este rolul artei în vremurile noastre?

Dincolo de efectele asupra persoanei, arta este cel mai bun ambasador al națiunii noastre.

Arta este singura formă de educație continuă, pe tot parcursul vieții. Din artă învățăm și atunci când suntem pe băncile școlii, darși atunci când vom merge cu nepoții la spectacole. O operă de artă ne educă în feluri diferite, la vârste diferite. Dincolo de efectele asupra persoanei, arta este cel mai bun ambasador al națiunii noastre. În fiecare mare orchestră a lumii,în toate ansamblurile de balet important, în toate galeriile și bibliotecile, întâlnim artiști români foarte valoroși cu care ne mândrim și care fac o imagine extraordinară acestei țări. Este domeniul care reprezintă cel mai bine România!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.